In het voorjaar van 2014 verscheen het boek ‘Een zaak van zacht werken’, dat bleef niet onopgemerkt. Het boek kreeg mooie aandacht in de pers en sindsdien zijn er regelmatig artikelen en interviews over zacht werken in de pers verschenen. Hieronder zie je een overzicht van de belangrijkste publicaties en artikelen.
MT Sprout – november 2021
Op MT Sprout verscheen in november 2021 een artikel over hard werken en zacht werken. Er is niks mis met hard werken, zolang het niet de enige manier van werken is die je inzet. Voor het artikel werd ik uitgebreid geïnterviewd en er verscheen een mooi artikel over de kracht van zacht werken, schaarste en overvloed en wat je kunt leren van een politicus als Jan Terlouw voor je carriere.
‘De Lange-Ros legt uit dat je veel ideeën en inspiratie mist als je alsmaar heel hard aan het werk bent. ‘Je parkeert daarmee de slimheid in leven. Hard werken vernauwt je blik.’ In een kantooromgeving zijn mensen vaak aan het rennen van deadline naar deadline. Dit leidt tot een torenhoog adrenalineniveau. Het lichaam staat daardoor continu in overlevingsstand: de vechten, vluchten of bevriezen modus. Door De Lange-Ros ook wel de modus van schaarste genoemd, omdat alles wat je doet nooit genoeg lijkt te zijn.
Dit in tegenstelling tot de modus van overvloed. In deze modus ben je ontspannen, waardoor het brein weer toekomt aan creativiteit en inventiviteit. ‘In die modus ben je nog steeds productief, maar kom je ook toe aan mooie dingen. Mensen zien dit vaak als een luxe maar zij zitten daarbij gevangen in de modus van hard werken.
Dat geldt overigens ook voor de organisatie als geheel.’ De organisatie heeft in deze modus geen oog voor de gevoelens van de medewerkers, stelt De Lange-Ros. Je zet hun mentale vermogens daarmee voortdurend buitenspel.’
GezondNU – September 2020
“Met zachter werken kun je meer bereiken in je werk én ben je liever voor je lijf”. (…) “Het gaat vooral om slimmer en met meer voldoening werken. Van werken voor nog meer bezit naar werken voor meer welzijn. En het grappige is: juist dan bereik je meer.”
Dit zijn enkele de quotes in het artikel in GezondNU, waarin ik werd geïnterviewd voor de rubriek ‘Boegbeeld’. In het artikel vertel ik hoe het werk van mijn ouders me inspireerde tot zacht werken:
Bij mijn ouders had ik de leuke kant van werk gezien: plezier hebben, samen iets moois neerzetten, bijdragen aan de wereld. Maar ik zag ook hoe hard werken je onderuit kan halen. Mijn vader kreeg ernstige hartproblemen, mijn moeder had jarenlang een burnout. Toen heb ik onbewust besloten dat het ook anders moest kunnen. Hoe kun je wél fijn werken, leuk verdienen en toch goed voor je energie zorgen?
In het artikel lees je waarom kenniswerkers in de 21ste eeuw nooit klaar zijn met hun werk, waarom je op een to-dolijstje niet alles af hoeft te vinken, en wat mijn kantoor-tuin oftewel mijn tuinie-office te maken heeft met zacht werken. Klik hier voor het hele artikel.
De Nationale Werkdruk & Zacht Werken-monitor – november 2019
In november 2019 verscheen de ‘Nationale Werdruk & Zacht Werken-monitor’, een representatief onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking, dat in kaart brengt hoe het in Nederland gaat met hard werken, zacht werken en werkdruk. Dat onderzoek kreeg volop aandacht in de pers:
AD.nl publiceerde een uitgebreid artikel over de monitor en zacht werken, mede op basis van een persoonlijk interview: Twintig procent werknemers is ‘extreem vermoeid’, hoe krijgen zij weer energie?
“De Nederlandse werknemer worstelt met een gebrek aan energie, blijkt uit onderzoek. Uitgeput van werk ploffen velen onder ons ’s avonds als zombies op de bank. Maar je energie terugvinden hoeft niet moeilijk te zijn, stelt businesscoach Ellen de Lange-Ros. ‘Neem de regie over je eigen werk in handen.’ “
Op De Ondernemer.nl verscheen een uitgebreid artikel over burn-out, waarin ook de resultaten uit de zacht-werken-monitor worden aangehaald:
Ellen de Lange-Ros van ‘Zacht Werken’, die het onderzoek door School of Insights liet uitvoeren: ,,Burn-out is potentieel een groot probleem wat we echt serieus moeten nemen. Dat jongeren moeite hebben met hard werken, had ik niet verwacht. Zij zijn toch nog fit? Maar oké, zij hebben nog geen ervaring met leren kennen en aangeven van grenzen.”
Op de website van PW.nl verscheen op 1 november 2019 een mooi artikel waarin de belangrijkste resultaten van het onderzoek worden samengevat:
Door hoge werkdruk ervaart bijna de helft burn-out klachten of had die in het verleden. Vier op de tien werkenden troosten zichzelf met kleine verslavingen, zoals te lang tv-kijken, te veel alcohol drinken of snacken. Dat blijkt uit de Nationale Werkdruk & Zacht Werken monitor 2019. Vooral hoger opgeleide werkenden blijken zich als ze moe zijn te buiten te gaan aan dingen die misschien wel lekker, maar nou niet bepaald goed voor je zijn. Jongeren zijn hier gevoeliger voor dan oudere werkenden.
Nouveau.nl schreef een artikel over zacht werken, de positieve kanten van werk en werkdruk bij monitorwerk:
En ook beeldschermwerk eist zijn tol. Zo heeft 59% van de werkende Nederlanders rugpijn, nekpijn of stijve spieren, maar liefst 28% heeft weleens last van hoofdpijn en 26% slaapt slecht vanwege het werk. Ook heeft 20% van de mensen last van extreme vermoeidheid. ‘Deze cijfers laten zien dat we in het welvarende Nederland anno 2019 volop uitdagingen hebben als het om werk gaat’, zegt De Lange-Ros.
Artikelen naar aanleiding van het persbericht over de resultaten van de ‘Nationale Werkdruk & Zacht Werken monitor 2019’ zijn onder meer gepubliceerd op: InZaken.eu, DuurzaamNieuws, LEF, HR-praktijk, Welingelichte Kringen, WO magazine, Duurzaam Nieuws, LimburgVac en PersoneelsNet.
Algemeen Dagblad – Februari 2018
Het boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. De redactie van het Algemeen Dagblad is nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het?
Naar aanleiding van een artikel dat ik schreef over de vierurige werkweek, werd ik in februari 2018 gebeld door de krant. Of ik zelf ook volgens de principes van de vierurige werkweek werk (“Nee, ik doe aan zacht werken en dat is nog véél leuker!”). Dat maakte de redactie nieuwsgierig en in een uitgebreid interview wilden ze alles weten: hoe ziet mijn agenda er in een werkweek uit? Slaap ik echt uit tot tien uur op werkdagen? Vergader ik inderdaad nooit meer?
Nieuws.nl – Februari 2018
“We zijn rijker dan ooit, maar we zijn ook oververmoeid, opgejaagd en krijgen snel een burn-out. Dat is een maatschappelijk probleem, wat alleen maar groter wordt.”
Dit is één van de quotes in het video-interview dat verscheen op Nieuws.nl in februari 2018. Voor deze grote nieuwssite werd ik geïnterviewd over zacht werken, en er verscheen een prachtige korte video waarin ik vertel waarom zacht werken voor mij persoonlijk zo belangrijk is geworden. Wil je er meer over weten? Hier lees je het interview en zie je de video
Nog een quote uit het artikel op Nieuws.nl:
“Zacht werken is het werken van de toekomst en een van de antwoorden op een burn-out,” aldus Ellen. “Ook als je van hard werken houdt, is zacht werken dé manier om je leven lang mooie dingen te kunnen blijven doen, zonder uitgeput te raken. Het is een fysieke vaardigheid, waarbij je je lichaam voelt als je werkt. De scheiding tussen werk en privé verdwijnt met zacht werken, omdat je jezelf met al je talenten overal naartoe brengt.”
Het Financieele Dagblad – Maart 2017
Paginagroot artikel op 4 maart 2017 met als onderwerp ‘Concentreren kun je leren’. Daarin worden ik en een hoofddocent van de Universiteit Utrecht geïnterviewd als experts:
“‘Aandacht is een essentieel bedrijfsmiddel’, meent Ellen de Lange-Ros, die bedrijven helpt met groeien en innoveren, en auteur is van onder andere ‘Een zaak van zacht werken’.
Het gaat in de economie volgens haar vandaag de dag niet meer om het rationeel verdelen van fysiek schaarse goederen, maar om het creatief scheppen van een overvloed aan middelen en diensten.
‘Het ging in bedrijven altijd over ‘tijd en actie’. Nu gaat het veel meer over ‘aandacht en waardecreatie’.”
Lees het hele artikel hier – gratis registratie vereist
Flow International – Februari 2017
In februari 2017 stond in Flow International een groot artikel van redacteur Peggy van der Lee, die zacht werken gaat toepassen in haar werk:
“Fear often gives you the feeling that it’s now or never, as if you have to act now” says De Lange-Ros. “It makes you feel hurried and insecure. Intuition never makes you feel hurried. The feeling it goes with is one of quiet certitude and space”.
De Nederlandse versie van dit artikel verscheen in Flow nummer 3 van 2015; beide bladen zijn via de site van Flow Magazine te bestellen.
Psychologie Magazine – Januari 2017
Peggy van der Lee, journaliste van Psychologie Magazine is enthousiast over zacht werken (januari 2017):
“Ik moet toegeven dat dat juiste tempo wel een stuk makkelijker te vinden is aan de zzp-keukentafel dan in de draaikolk van de werkvloer. Toch gaan we nu ook op de Psychologie Magazine-redactie gewoon midden in een lange vergadering naar buiten. Want wie op tijd pauze neemt en dingen in het juiste tempo doet, maakt minder fouten en is veel gezonder, gelukkiger, creatiever en productiever.
Een mooi voornemen voor 2017: zacht werken in plaats van hard. Geen betere manier om knallend het nieuwe jaar in te gaan.”
De redactie van Flow Magazine gaat zacht werken – April 2015
In nummer 3 van 2015 besteedt Flow Magazine aandacht aan zacht werken:
“We zijn gek op keihard werken, en als we er niet gek op zijn, vinden we dat het zo hoort. Terwijl het niet gezond is, en vaak ook niet effectief. (…) Een pleidooi voor zacht werken, in plaats van hard werken.”
“‘Zacht werken betekent niet dat ik de helft van de tijd zit te niksen’, legt Ellen de Lange-Ros uit. ‘Integendeel. Zacht werken houdt in dat je juist meer initiatief neemt. Dat je je niet laat overspoelen door wat je van je baas of klanten allemaal moet, maar zelf bedenkt wat een goede manier is om je tijd in te delen en je energie te gebruiken.'”
Het Financieele Dagblad – April 2014
In het FD verscheen op 19 april 2014 een paginagroot artikel over zacht werken. Een citaat:
“Een laatste, belangrijke boodschap voor betekenisvol werken is volgens De Lange om te denken vanuit overvloed, in plaats van schaarste. ‘Wie vanuit schaarste denkt, ervaart alles als een bedreiging. Het is vechten voor een stukje van de taart. Dat maakt bang en verblindt. Je moet durven om het om te draaien: denken vanuit overvloed.’ Lastig, in deze tijden van crisis.
De Lange vindt van niet. ‘Denken vanuit overvloed is een andere “mindset”: het betekent open staan voor alle nieuwe kansen die de voortschrijdende technologie biedt. Economie gaat dan niet meer om rationeel denkende mensen die schaarse goederen verdelen, maar om intuïtieve mensen die creatieve overvloed scheppen. Zo bezien is Een zaak van zacht werken niet zozeer een management boek als een levensbeschouwing. ‘Maar wel eentje die je bedrijf vooruit helpt’.”
Reformatorisch Dagblad – Maart 2014
Op 27 maart 2014 verscheen er een paginagroot artikel in het Reformatorisch Dagblad over ‘Een zaak van zacht werken’. Twee citaten:
De Lange: “Ik denk dat we in een van de rijkste momenten in de geschiedenis leven, wat welvaart betreft, en intussen hebben we het ontzettend druk. Dat is heel jammer. Mensen zijn óf druk, óf doen niets en zijn passief aan het consumeren – die twee uitersten zie ik. Zacht werken zit daartussenin.”
“Ik zou wel naar een andere definitie van economie willen. Nu draait die om een rationele verdeling van schaarse middelen in een samenleving. Van mij mag dat worden: het creatief maken van de overvloed met je talenten. Daar kunnen wij met z’n allen voor zorgen, via kleine stappen. Je hoeft niet in een ver buitenland op een boerderij te gaan wonen om dit waar te maken; het kan ook in de file in de Randstad.”
The optimist – Maart 2014
In maart / april 2014 is er een interview met mij over ‘Een zaak van zacht werken’ verschenen in The Optimist (voorheen Ode). Enkele citaten:
“In de roman Een zaak van zacht werken introduceert de Lange-Ros het begrip ‘zacht werken’, waarbij ze de lezer na elk hoofdstuk tips geeft om zelf toe te passen. Want, zo legt de ze uit, ‘met zacht werken bereik je veel meer’.”
“Zacht werken is op een ontspannen manier je talent inzetten om je werk te doen en zo waarde te leveren voor de mensen om je heen (en de wereld). Zacht werken is niet altijd makkelijk, want het betekent soms ook dat je spannende dingen moet doen: op iemand afstappen, uit je comfortzone komen, jezelf uitdagen. Maar uiteindelijk is zacht werken enorm bevredigend, omdat je je eigen talenten inzet en laat groeien. En omdat je heel veel betekent voor de mensen om je heen. “
Young professionals Brabant
Poef! Tevreden plof ik op de bank. Vandaag veel werk verzet en dat voelt goed. Een bezoek waar ik me al enkele dagen druk over maakte, ging erg goed. Een bevestiging dat met een goede voorbereiding veel mogelijk is. Ook het daarop volgende bezoek ging boven verwachting goed. Vandaag had ik de regie en verliep het voorspoedig. Of het door mijn doortastende houding kwam weet ik niet, maar met het resultaat ben ik tevreden.
Langzaam zakt mijn euforie. Er is ook nog wat werk blijven liggen voor morgen. Er zijn nog wel een paar dingen die ik zeker niet moet vergeten te doen. Of nog langer voor me uit moet stellen. En morgen heb ik ook nog een nascholing. In mijn hoofd wordt het lijstje wat ik nog moet doen langer. Zal ik op staan om papier te pakken om alles op te schrijven? Nee, ik besluit het niet te doen. De lijst kan mijn euforie na deze dag helemaal verpesten. En dan ligt daar ook nog een boek op me te wachten. Een zaak van zacht werken. Op de voorkant lees ik de volgende tekst: “Voor ondernemende en creatieve mensen die eigenlijk geen tijd hebben om dit boek te lezen, omdat ze hard moeten werken”. Tja, misschien behoor ik wel tot die categorie. Mijn vriend heeft het aanbevolen. Eigenlijk moet ik het gewoon maar doen.
Het lijkt een eenvoudig verhaal. Langzaam leer ik de hoofdpersonen kennen en herken me steeds meer in een van de hoofdpersonen. De eerste oefening is de een-voor-een-regel. Beetje beschaamt zie dat ik op mijn computer bezig ben, op mijn mobiel verschillende programma’s openstaan, ik aan het lezen ben en ook nog probeer een tv programma te volgen. Zo confronterend! Geïnteresseerd lees ik verder. Verrast door de treffende tips zie ik alles anders. Ineens bruis ik van energie en besluit eindelijk mijn blog te schrijven. Dat blijkt ook zacht werken!