Welkom bij de Nationale Werkdruk & Zacht Werken® Monitor. Het gaat bij deze monitor niet alleen om werkdruk en stress, maar ook om de dingen die je energie geven en je werk zinvol maken.
Hoe hard werkt Nederland?
Hoe werken Nederlanders? Wat kost ze energie en waardoor ervaren ze een hoge werkdruk? En wat geeft ze energie, waardoor ze meer presteren?
- Ervaren oudere medewerkers meer druk dan jongeren?
- Is werkdruk voor mannen anders dan voor vrouwen?
- Hoe verschillen ondernemers van mensen in loondienst?
- Waarom is opleidingsniveau van invloed op de kleine verslavingen in de avond na een drukke werkdag?
Dat ontdek je in de rapportage van de ‘Nationale Werkdruk & Zacht Werken monitor 2019’. Klik op de link en je ontvangt de complete rapportage gratis in je email. Hier lees je het persbericht, dat verscheen met een samenvatting van de resultaten van de monitor.
De monitor in jouw team of organisatie inzetten?
De monitor stelt vast wat voor jou hard werken is (ploeteren, zweten, zwoegen) en wat zacht werken is (op een ontspannen manier je werk doen). Daardoor ga je met minder gedoe meer realiseren in je werk.
Je kunt de monitor gericht inzetten in jouw team of organisatie en krijgt dan maatwerk advies. Deze in-company-variant van de monitor kan worden ingezet in combinatie met een interactieve team-workshop of een compleet organisatietraject. Hier lees je hoe je de monitor inzet in jouw team, afdeling of organisatie.
We maken een incompany-variant van de monitor voor je, waarin we je eigen vragen opnemen naast de vragen uit de nationale monitor. Zo krijg je helder zicht krijgt op wat mensen in jouw team of organisatie energie geeft of kost. Met de maatwerk-monitor kun je de resultaten van jouw organisatie vergelijken met de nationale monitor als benchmark.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van de monitor voor jouw werk? Hier lees je meer, of neem contact met ons op, bijvoorbeeld met een mail.
Pers over de Nationale werkdruk & Zacht Werken monitor
Op de website van PW.nl verscheen op 1 november 2019 een mooi artikel waarin de belangrijkste resultaten van het onderzoek worden samengevat:
Door hoge werkdruk ervaart bijna de helft burn-out klachten of had die in het verleden. Vier op de tien werkenden troosten zichzelf met kleine verslavingen, zoals te lang tv-kijken, te veel alcohol drinken of snacken. Dat blijkt uit de Nationale Werkdruk & Zacht Werken monitor 2019. Vooral hoger opgeleide werkenden blijken zich als ze moe zijn te buiten te gaan aan dingen die misschien wel lekker, maar nou niet bepaald goed voor je zijn. Jongeren zijn hier gevoeliger voor dan oudere werkenden.
AD.nl publiceerde een uitgebreid artikel over de monitor en zacht werken, mede op basis van een persoonlijk interview: Twintig procent werknemers is ‘extreem vermoeid’, hoe krijgen zij weer energie?
“De Nederlandse werknemer worstelt met een gebrek aan energie, blijkt uit onderzoek. Uitgeput van werk ploffen velen onder ons ’s avonds als zombies op de bank. Maar je energie terugvinden hoeft niet moeilijk te zijn, stelt businesscoach Ellen de Lange-Ros. ‘Neem de regie over je eigen werk in handen.’ “
Op Ondernemer.nl verscheen een uitgebreid artikel over burn-out, waarin ook de resultaten uit de zacht-werken-monitor worden aangehaald:
Ellen de Lange-Ros van ‘Zacht Werken’, die het onderzoek door School of Insights liet uitvoeren: ,,Burn-out is potentieel een groot probleem wat we echt serieus moeten nemen. Dat jongeren moeite hebben met hard werken, had ik niet verwacht. Zij zijn toch nog fit? Maar oké, zij hebben nog geen ervaring met leren kennen en aangeven van grenzen.”
Nouveau.nl schreef een artikel over zacht werken, de positieve kanten van werk en werkdruk bij monitorwerk:
En ook beeldschermwerk eist zijn tol. Zo heeft 59% van de werkende Nederlanders rugpijn, nekpijn of stijve spieren, maar liefst 28% heeft weleens last van hoofdpijn en 26% slaapt slecht vanwege het werk. Ook heeft 20% van de mensen last van extreme vermoeidheid. ‘Deze cijfers laten zien dat we in het welvarende Nederland anno 2019 volop uitdagingen hebben als het om werk gaat’, zegt De Lange-Ros.
Artikelen naar aanleiding van het persbericht over de resultaten van de ‘Nationale Werkdruk & Zacht Werken monitor 2019’ zijn onder meer gepubliceerd op: InZaken.eu, DuurzaamNieuws, LEF, HR-praktijk, Welingelichte Kringen, WO magazine, Duurzaam Nieuws, LimburgVac en PersoneelsNet.