Met een klap slaat de voordeur achter Corinne dicht. Met nog een klap zet ze haar tas in de gang, ze gooit haar jas om de haak op de kapstok, pakt haar tas weer op, en loopt de woonkamer in. Bij het bureau zet ze haar tas neer, dan loopt ze door naar de keuken. Ondertussen tuurt ze op het scherm van haar telefoon. Is er nog nieuwe email? Het was een drukke werkdag, ze heeft zin in de vrije avond. Wat zal ze koken? Ze trekt de koelkast open.
Terwijl de rijst bijna gaar is, sloft haar oudste de keuken in: “Wat eten we? Is het al bijna klaar? Ik moet zo weg!” Ze drukt Facebook weg van haar telefoon en tuurt in de pan: “Duurt nog wel even, pak maar een krentenbol voor je training”. Oudste knikt, pakt een krentenbol en verdwijnt weer.
De eindtune verschijnt bijna in beeld. Corinne zucht: nee, dat kan Netflix haar niet aandoen, op dit moment stoppen. Ze kijkt nog heel even verder. Alleen nog even het begin van de volgende aflevering. Ze pakt haar mobiel om te checken of er nog mail is. Dan gaat ze op in de volgende aflevering van de Netflix-serie.
Met een zoemtoon piept haar wekker. Verschrikt kijkt ze op. Oei, al drie keer gesnoozed, nu moet ze er echt uit. Ze geeft de wekker een klap, springt uit bed en rent naar beneden. Ze moet nog aankleden, ontbijt maken, de stukken voor die vergadering van dadelijk voorbereiden. Snel!
Gaat het bij jou thuis ook zo? Of heb je misschien geen kinderen, maar herken je de hectiek aan het begin en einde van een werkdag? Veel werkende professionals hebben een druk leven. Niet alleen op hun werk, maar ook thuis. Overdag wordt er van alles van je gevraagd. Drukke vergaderingen, memo’s, rapporten, klanten of collega’s waar je mee moet werken. Na een dag rennen kom je thuis. Je hebt zin in die vrije lege avond.
Maar wat gebeurt er dan? Gebruik je die avond om bij te tanken, leuke dingen te doen? Of gebeurt er ongemerkt wat anders?
Veel professionals zijn in hun avonden opnieuw druk. Terwijl ze dat eigenlijk niet willen. Je had je nog zo voorgenomen: vanavond ga ik relaxen. Maar voordat je het weet ben je de hele avond weer aan het rennen en vliegen, blijf je uiteindelijk te lang achter een scherm hangen. De ene avond is het Netflix, een volgende keer de late night show op televisie, dan weer die stroom aan berichten op Facebook of Instagram. De volgende ochtend begin je brak aan de dag, waarna je direct achter de feiten aan holt.
Waarom blijf je in je avonden druk?
Hoe kan dat? Waarom ben je in je vrije avonden zo druk? Waarom blijf je rennen? Ben je een sukkel? Heb je te weinig discipline? Of speelt er misschien wat anders? Hoe kan het dat je na een drukke werkdag de regie over jezelf kwijt lijkt te raken?
Het ligt niet aan je discipline
Beland je te vaak in schermhangen op je avonden na een hectische werkdag? Besef dan dat dat niet ligt aan je discipline. Het ligt aan je lichaam, je hormoonhuishouding en je zenuwstelsel.
Het zit als volgt:
1. Drukte op je werk, gaat in je lichaam zitten
Het is niet zo dat je op je werk veel taken en projecten hebt, die je achter je laat als je werkdag voorbij is. Nee, de drukte van je werk neem je mee naar huis. Niet alleen in je telefoon of laptop, maar ook in je lichaam. Heb je de hele dag gerend van vergadering naar bespreking? Heb je volop koffie gedronken, of die zoete snack genomen in de middag omdat je hongerig was? Dan zit je lichaam vol stress en adrenaline. Dat ben je niet zomaar kwijt zodra je thuis over de drempel stapt.
2. Je lichaam heeft tijd nodig om stress kwijt te raken
Maar wat ga je doen als je thuiskomt? Precies: snel-snel-snel even koken en eten. Juist doordat je met stress een maaltijd eet, komt je spijsvertering minder goed op gang. Daardoor schiet je na de maaltijd in een energie-dip. Je bent niet alleen moe en hangerig, maar ook niet meer alert. Daardoor ga je dommere beslissingen nemen en is je wilskracht minder inzetbaar. Je blijft net te lang tv kijken, tuurt te lang naar Facebook, of komt niet meer weg bij Netflix.
3. Je brein raakt impuls-verslaafd
De hele werkdag heb je je hoofd overvoerd met impulsen: een druk overleg, gauw een mail beantwoorden, even snel bellen met die collega. Alles gebeurde in hoog tempo, impuls na impuls. Daar kan je brein verslaafd aan raken. Je brein wil daarmee doorgaan, ook ‘s avonds thuis op de bank. Hoe doe je dat? Eenvoudig, door je smartphone te checken. Elke keer dat je een scherm checkt, krijgt je brein impulsen te verwerken. Zo hou je je impuls-verslaving in stand. Ook tijdens een rustige avond thuis.
4. Je lichaam snakt naar kicks
Ben je druk op je werk, dan ben je ongemerkt vaak ook druk met kicks voor je lichaam. Zeker als je die snelle werk-impulsen afwisselt met koffie, suiker en snacks. En vergis je niet, ook als je denkt dat je gezond eet, neem je vaak teveel snelle koolhydraten op een werkdag: een tosti of boterhammen tijdens de lunch, die sultana bij de thee, of die paar M&M’s, rozijnen of koekjes in de middag.
De hoeveelheden hoeven niet groot te zijn, maar al deze snacks zorgen voor een suikerpiek, die steevast na anderhalf uur wordt afgewisseld met een dip, waarin je opnieuw gaat snacken. Zo bestaat je werkdag naast stress en adrenaline ook nog eens uit kunstmatige suiker-kicks, die uitermate verslavend zijn voor je lichaam.
De ongemerkte erosie van je brein
Wil je creatief zijn in je werk? Met een goed projectplan komen, een prachtig beleidsvoorstel maken, of gewoon scherp zijn als een collega of klant iets vraagt? Dan is het belangrijk dat je brein en zenuwstelsel alert én ontspannen zijn. Alleen dan werkt je hoofd optimaal.
Heb je haast in je werk, sta je onder druk, moet er snel iets af? Dan schakelt je zenuwstelsel over naar de vecht-of-vluchtmodus. Dat voelt eventjes lekker: je hebt focus, je werk doet er toe, er komt van alles uit je handen.
Het is alsof je met oogkleppen op je werk doet
Maar wat je op zo’n moment zelf niet meer merkt, is dat je in een tunnelvisie terecht bent gekomen. Het is alsof je met oogkleppen op je werk doet. Je voelt je effectief, maar je neemt veel minder waar. Netto neem je minder goede beslissingen. Zelf merk je het niet. Maar je collega’s en klanten merken het wel. Heb je dit elke werkdag? Dan werkt die continue kleine stress als erosie op je brein, waardoor je langzamerhand steeds minder goede besluiten neemt. Tijdens je werkdag en in je vrije avonden.
Zelf merk je het niet. Maar je collega’s en klanten merken het wel.
Het is niet gek dat je niet kunt ontspannen
Het is niet gek dat je na zo’n werkdag moeite hebt om te ontspannen. Dat heeft niets te maken met wilskracht of discipline, maar alles met je lichaam. Je lichaam is zo ver in de stress geschoten, dat ontspannen een hele klus wordt of soms zelfs niet meer mogelijk is.
Het kan ook anders. Na een drukke werkdag, kun je thuis komen en echt ontspannen. Met tijd en aandacht voor je partner of gezin. Waarna je leuke dingen doet, die je opladen en waardoor je meer energie krijgt. Energie waardoor je de volgende ochtend zonder wekker wakker wordt, zonder rennen aan je dag begint, en daarna alert je werk kunt doen.
Juist in uitdagend werk is het belangrijk om goed te ontspannen
Dat klinkt ideaal, maar is dat echt haalbaar? Ook als je een uitdagende baan of bedrijf hebt? Zeker wel. Juist met een uitdagende baan is het belangrijk om goed te ontspannen, je lichaam regelmatig op te laden. Alleen zo kun je immers dat uitdagende werk volhouden en met volle scherpte doen.
Hoe doe je dat? Dat leer je helaas niet op school. Maar je leert het wel met zacht werken. Meer weten? Hier lees je welke stappen jij kunt zetten om meer te bereiken in je werk én ‘s avonds echt vrij te zijn.
Laatste berichten van Ellen de Lange-Ros (toon alles)
- Zacht werken voor hoogbegaafde ondernemers - 23 april 2022
- Overexcitabilities – Wat zijn jouw extra gevoeligheden? - 25 oktober 2021
- Het ritme in je werk - 30 augustus 2021
- De kracht van niks - 30 augustus 2021
- Zacht werken en moe zijn – Podcast (ENG) - 30 augustus 2021
Laat een reactie achter