Het is een koude, donkere avond. Onder de lantaarnpaal wandelt een man gehaast heen en weer, zijn blik op de grond. Dan valt hij op zijn knieën, en veegt met zijn handen over de grond. Hij schudt wanhopig zijn hoofd en springt weer op. Dan begint hij opnieuw heen en weer te lopen. Een voorbijganger bekijkt het vol verbazing. Dan spreekt hij de man aan: “Is er wat, meneer?”
“Hou op!” zegt de man. “Ik heb geen tijd voor een gezellig praatje, ik ben druk!”
“Maar waar bent u dan zo druk mee?” vraagt de verbaasde voorbijganger.
“Dat zeg ik toch, ik heb geen tijd voor een gezellig praatje”, moppert de man, “Ik moet mijn sleutels zoeken. Ik ben al langer dan een uur bezig en kan ze maar niet vinden. Nu kan ik niet meer naar huis!” hij snikt het haast uit. De voorbijganger krijgt medelijden:
“Laat me u helpen zoeken!” zegt de voorbijganger, “Waar hebt u de sleutels ongeveer laten vallen?”
“Oooh, daar aan het einde van de straat”, zegt de man. “Maar daar is geen licht. Daarom zoek ik hier!”
Het is natuurlijk een flauwe mop, van de man die zijn sleutels zoekt onder de lantaarnpaal, terwijl hij ze daar niet is kwijtgeraakt. Toch heeft de mop een onverwacht diepere laag.
Wist je namelijk dat vrijwel elke werkende professional elke werkdag precies dezelfde fout maakt, als de man die zijn sleutels zoekt? Ja, jij ook.
Dat zit zo:
Ben je de sleutels kwijt?
Tijdens onze werkdag, zijn we ‘het’ vaak even kwijt. Onze inspiratie, onze focus, onze prioriteiten. Of de diepere zin van ons werk. Die dingen zijn als de sleutels van ons leven. Want zonder inspiratie en focus, verlies je de toegang tot de zin van je werk. Je verliest het hart in je werk. En je verliest de toegang tot de zin van je leven. Ben je die sleutels kwijt, dan gebeurt er iets radicaals: je belandt in de oneindige tredmolen van hard werken.
Even hard werken, dan kun je straks…
Ben je de zin van je werkende leven kwijt? Dan voelt dat heel ongemakkelijk. Je voelt diep van binnen dat er wat mist. Maar je weet niet precies wat. De oplossing die dan voor de hand ligt is een fnuikende verslaving: hard werken. Even lekker doorpakken. Sneller aan de slag, nog meer werk verzetten. Want als je dan straks klaar bent, dan heb je vast als vanzelf de zin in je werk en je leven weer terug gevonden. Straks, later… als deze klus maar eerst even af is. En dan de volgende klus. En weer een volgende klus.
Zo wordt hard werken als een lantaarnpaal op een koude donkere avond. We denken allemaal dat we bij het kunstlicht van hard werken weer terugvinden wat we zijn kwijtgeraakt. Maar niets is minder waar.
De valse verlichting van hard werken
De zin in je werk en je leven? Die ga je nooit terugvinden bij zo’n valse verlichting. Wil je meer plezier in je werk? Dan moet je terug naar de plek waar je het plezier bent kwijtgeraakt. Daar moet je gaan zoeken. Niet door keihard heen en weer te benen. Maar door zacht te werken: door rustig stil te staan. Door om je heen te kijken, met een opmerkzame blik. Totdat je hebt gevonden wat je zocht: de sleutel tot je werkplezier.
Ontdek waar je het allemaal voor doet
Die sleutels vind je nooit door harder aan de slag te gaan. Je vindt het alleen door te stoppen met waar je zo druk mee bent. Door op te staan. Weg te lopen van je computerscherm. Door een wasje te draaien, een kop thee te zetten. Of door even met een collega te praten. Buiten een rondje te wandelen. Een spelletje te doen met je kinderen. Dan zie je opeens weer waar je het allemaal voor doet. Wat het belang is van je werk. Zo ontdek je ook wat je vandaag prioriteit wilt geven. En wat best even kan blijven liggen. Tot morgen. Of tot de oneindigheid.
Kijk eens goed naar jezelf deze werkdag. Waar laat jij je aantrekken door het valse kunstlicht van hard werken? En als je zo druk bent met hard werken, wat ben je dan eigenlijk echt aan het zoeken?
Met deze sleutel kom je weer thuis bij jezelf
Stop met hard werken en bedenk: als je het op moet lossen met hard werken, doe je iets fout in je werk. Het kan anders. Het kan zachter. Sta op, loop weg naar een andere plek en kijk daar eens rustig in het rond. Totdat je hebt gevonden wat je zocht. Zo vind je de sleutels naar je werkplezier snel weer terug. Zo kom je eenvoudig weer thuis bij jezelf. Niet door harder te zwoegen, maar door zacht te werken. Hoe zacht kun jij je werk doen?
Wil je meer weten over ontspannen werken? Download dan hier gratis de eerste hoofdstukken van het boek ‘Een zaak van hart-werken’.
Laatste berichten van Ellen de Lange-Ros (toon alles)
- Zacht werken voor hoogbegaafde ondernemers - 23 april 2022
- Overexcitabilities – Wat zijn jouw extra gevoeligheden? - 25 oktober 2021
- Het ritme in je werk - 30 augustus 2021
- De kracht van niks - 30 augustus 2021
- Zacht werken en moe zijn – Podcast (ENG) - 30 augustus 2021
Zóo waar!! Ik zit midden in een time out, sinds gisterenavond, begin nu het licht weer te zien……dank dat je het nog eens benoemd.
Zinvol artikel dat helemaal op tijd komt voor mij. Ik ga een wasje draaien… ;-)… https://t.co/Tp0OCkaI2D
Helder artikel en zo waar komt net op tijd voor mij zit een beetje vast, ik ga geen wasje draaien maar ben heerlijk aan het koken indofood
De valse verlichting van hard werken https://t.co/tWsu3EpzqC Hoe anders kan het ook… Mooi @EllenFaxion
Ellen,
Denk je dat je het kan toepassen ook bij scholieren? Ik merk dat mijn zoon 12 zijn rijke fantasie en ontspanning volledig kwijt is geraakt door de hoge eisen van school.
De enige ontspaning is instagram, youtube, whatsap. Ik vind het eigenlijk een afleiding bij hard werken, waardoor die nog harder moet werken omdat hij zich daarin verliest en tijd-achterstand oploopt.
Ellen de Lange-Ros zegt
Eens Eva, dat soort afleiding is eigenlijk een beetje een ‘zombie-verslaving’, waarbij je minder contact hebt met je gevoel en je creativiteit nog meer kwijtraakt. Nog afgezien van de tijd die je verliest.
Aan de andere kant vind ik ook dat kinderen niet té hard moeten studeren en ploeteren. Dan kunnen ze beter ontspannen en vrolijk een niveautje lager doen op school, met volop tijd voor hun creativiteit. Vaak zie je dan dat ze al ‘rondlummelend en spelend’ veel leren waar ze later in hun vak of werk veel voordeel van hebben.
Zo ben ik ooit al ‘lummelend’ game-reviews gaan schrijven, heb ik online media ontdekt en is dat nu mijn werk geworden 😉
Alle wasjes zijn gedraaid, dus weer aan de slag. Dank je het helpt.
Egbert@waelwijck.com
Het “zoeken naar de sleutels” komt uit de verhalen over Mulla Nasroedin, denk ik?:-)
Dank Ellen voor je wijze les die je zo mooi beschreven hebt!
Heb de les (de link) gedeeld op mijn Facebook.
Annemarie Slee zegt
Dankjewel, just what I needed!
🙂 Precies het juiste moment…toeval??? of zacht werken integreren..
Dank je wel Ellen!!