Terwijl ik dit schrijf, liggen overal in mijn tuin plaggen aarde op ons gazonnetje en staat er tuingereedschap tegen de gevel. We gaan onze achtertuin aanpassen, op een slimme manier.
Een superleuke manier van tuinieren, waar veel mensen nog nooit van hebben gehoord, is permacultuur.
Bij permacultuur draait het om een aantal ontwerpprincipes en slimme ideeën, die neerkomen op: met de natuur mee tuinieren, in plaats van er tegenin.
Zo wil gras, als je het zijn gang laat gaan, graag groeien tot een flinke hoogte, waarna er kruiden kunnen gaan groeien en veldbloemen. Het seizoen daarna is het gebiedje dan klaar voor uitlopers van bomen, jonge heesters. Laat je een grasveldje zo zijn gang gaan, dan staat er over een paar decennia een fijn bos. Helemaal vanzelf, zonder dat je er zelf veel aan hoeft te doen.
Een probleem in onze tuinier-cultuur, is dat we vaak niet met de natuur mee, maar er tegenin tuinieren. Bijvoorbeeld door dat gras kort te houden, terwijl de natuur gras graag flink wil laten groeien. Waardoor je altijd je gras moet blijven maaien, altijd druk blijft.
In je werk is het soms net zo. Ook daar werken we nogal eens ‘tegen de natuur in’, in plaats van dat we slim meebewegen met de natuurlijke cyclus.
Zo willen veel bedrijven en zelfstandige ondernemers altijd groeien. Altijd meer, elk kwartaal een paar procenten erbij. Terwijl dat niet altijd de natuurlijke gang van zaken is in jouw bedrijf of markt.
Zo zijn er markten waar de groei exponentieel is, als jong gras dat lekker de hoogte in wil schieten. Maar op andere markten is de groei er uit, als een oude bessenstruik op schrale grond. Wil je dan toch blijven groeien? Dan moet je keihard werken. Terwijl het ook anders kan.
Doe in je werk eens alsof je in een permacultuur tuin zit. Ga observeren. Kijk om je heen. Wat loopt er vanzelf goed? Waar groeien dingen als vanzelf? En waar loopt het niet vanzelf?
Vaak zijn dat de gebieden waar je harder wilt werken, meer wilt doen. Waardoor je blijft hangen in steeds harder werken.
Hoe kun jij vandaag in je werk met de natuur meebewegen? En waar beweeg je eigenlijk tegen de natuur in, waardoor je nodeloos hard moet werken?
Ik wens je een heerlijke dag, vol natuurlijke groei!
Dit artikel is eerder gepubliceerd in het programma ‘Elke dag zacht werken’, waarin je een jaar lang elke werkdag tips en inspiratie krijgt over zacht werken. Klik hier om er meer over te lezen of zelf ook een jaar lang zacht-werken-inspiratie te ontvangen.
Laatste berichten van Ellen de Lange-Ros (toon alles)
- Zacht werken voor hoogbegaafde ondernemers - 23 april 2022
- Overexcitabilities – Wat zijn jouw extra gevoeligheden? - 25 oktober 2021
- Het ritme in je werk - 30 augustus 2021
- De kracht van niks - 30 augustus 2021
- Zacht werken en moe zijn – Podcast (ENG) - 30 augustus 2021
Laat een reactie achter