‘Hoe gaat het?’
‘Ja, druk he? Veel stress tegenwoordig. Maar ja, daar heeft iedereen last van. Het is hard werken om overeind te blijven in deze tijd.’
‘Hmmm… is dat zo?’
‘Ja, natuurlijk! Je kunt niet gaan zitten niksen en afwachten. Toch?
Vaak zien we hard werken als dé oplossing voor onze problemen. Even doorzetten om die offerte vanmiddag nog de deur uit te doen. Een paar uur doorpakken, zodat die klant tevreden is. Die klus voor je collega nog even erbij doen, ook al zit je eigenlijk al vol.
Is dat wel handig?
Maar is dat wel handig? Soms wel. Soms niet. Het is helemaal niet erg om af en toe even te versnellen, een tandje bij te schakelen, om extra werk af te krijgen. Het is wel erg, als dat structureel je manier van werken is geworden. Dan ga je structureel leven in de hoogste versnelling. Altijd aan. Je hebt altijd die boost van adrenaline nodig om je werk te doen. Een boost die verslavend wordt.
Je herkent dit misschien wel: je hebt een tijdje op de hoogste versnelling gewerkt, maar het lukt je niet meer om terug te schakelen. Het is alsof je interne koppeling blijft hangen in die hoogste stand. Ga je toch rustiger aan doen, dan ga je malen, lig je wakker, blijft je hoofd bezig. Je voelt een innerlijke onrust die je blijft voortdrijven. Niet fijn.
Bovendien is structureel hard werken niet effectief. Met die continue adrenaline en spanning put je jezelf uit. Dat is verraderlijk. Overbelasting werkt namelijk net als teveel drinken: je merkt het effect zelf niet op. Zelf denk je dat je alles nog onder controle hebt. Ondertussen ben je minder creatief, minder scherp, minder effectief. Zelf zie je het niet, maar je collega’s en klanten merken het direct aan jou. En aan je resultaten die minder worden. Ook niet fijn.
Hoe kan het anders? Met zacht werken.
Maar wat is zacht werken? Zacht werken is niet luieren en niksen. Het is ook niet eindeloos vakantie vieren, lange sabbaticals opnemen, of in deeltijd werken. Zacht werken is écht werk. Op een andere manier.
Zacht werken is bewust afstemmen op je energie. Wat is die energie precies? Noem het je fitheid, je mentale gesteldheid of je levenslust. Waar heb jij op dit moment zin in? Wat voelt lekker? Dat is je energie. Soms bruis je van de energie en kun je bergen verzetten. Een ander moment ben je wat slaperig en dromerig, of heb je zin in sociaal contact.
Natuurlijk kan dat niet altijd. Toch?
Als je zacht gaat werken, ga je je werk zoveel mogelijk bewust afstemmen op je energie. Natuurlijk kan dat niet altijd. Als jij om twee uur een belangrijke vergadering hebt, kun je niet wegdromen. Maar je kunt ook niet fanatiek een mooi stuk gaan typen. Je moet vergaderen.
Toch kun je in die vergadering je rol kiezen, op basis van de energie die je op dat moment hebt. Ben je dromerig? Dan kun je prima luisteren wat de anderen zeggen, en af en toe aanvullen met een voorstel hoe iets anders zou kunnen. Zit je vol energie en actie? Dan doe je misschien volop mee met een discussie over een ingewikkeld probleem. Zo kun je toch afstemmen op je energie. Ook in een geplande vergadering die je niet kunt verzetten.
Wat Josette ontdekte over haar energie
Hoe meer je bewust afstemt op je energie, hoe meer nuances in je energie je gaat ontdekken. Cliënten die ik hierin begeleid, praten eerst vaak over ‘veel’ en ‘geen’ energie. Zo had ik het deze week met Josette* (ivm privacy niet haar echte naam*) over haar energie.
‘’s Ochtends heb ik nooit energie’, vertelde Josette. ‘Ik moet altijd langzaam op gang komen. Pas later op de dag schrijf ik offertes of maak ik ontwerpen voor klanten.’
Ik legde haar uit dat het niet gaat om veel/geen, maar dat ze subtieler naar haar energie kan leren kijken.
‘Wélke energie heb je in de ochtend?’ vroeg ik haar.
‘Oh, ik hou er van om rustig op te staan’, zei ze. ‘Ik vind het heerlijk om nog een tijdje in bed te liggen dromen. En nu je het zegt: soms verzin ik dan de beste oplossingen voor mijn projecten!’
Josette heeft in de ochtend dus niet ‘geen energie’. Ze heeft een droom-en-verbeeld-energie. In haar werk als ontwerpster, is die energie essentieel. Juist op die dromerige momenten verzint ze bijzondere oplossingen voor klanten. Oplossingen waar mensen haar graag goed betalen. Haar droom-energie is goud waard.
Hoe zou het voor Josette zijn als ze in een drukke baan gaat werken, waar ze elke dag ver moet reizen en vroeg op moet staan? Dat is dodelijk voor haar creatieve energie. Dat voelt ze zelf overigens feilloos aan: zo’n werk wil ze niet. Ze werkt als zelfstandige en heeft een prachtig creatief bedrijf met haar man. Dat bedrijf sluit aan op haar energie. Het ene moment kan ze er haar creatieve dromerige energie inzetten. In de middag pakt ze lekker door, doet ze telefoontjes of vergaderingen met grote organisaties.
Waarom het niet eenvoudig is
Afstemmen op je energie. Dat klinkt eenvoudig. Maar dat is het, gek genoeg, niet. Laten we eerlijk zijn: als het zo makkelijk was, dan deden we het allemaal allang. En las jij deze blog niet tot hier.
Waarom is zacht werken, en afstemmen op je energie zo lastig? Dat heeft een aantal redenen:
- Het is lekker om hard te werken. Als je hard werkt, voel je je energie niet meer. Je focust op een taak, zit vol met adrenaline en hoeft niet te voelen. Dat is lekker. Zo hoef je ook geen lastige emoties en ongemak te voelen. Niet gek dus dat mensen met een lastige jeugd (een vader die weinig met je deed, een altijd kritische moeder, [vul het zelf maar in]) later regelmatig vluchten in hard werken. Adrenaline is een heerlijke drug om aan je lastige emoties te ontsnappen.
- Zacht werken leer je niet op school. Op school leer je doorzetten, volhouden, studeren, mentale concepten. Maar, zeker in onze jeugd, was er niemand die je vertelde hoe je kon luisteren naar je gevoel. Hoe je met de wijsheid van je emoties een goed bedrijf neerzet. Of hoe je meer bereikt, door minder te doen en vaker af te stemmen op je energie.
- Je collega’s en vrienden kunnen het ook niet. Om je heen denken mensen dat je harder moet werken om meer te bereiken. Dus blijf jij daar ook in hangen. Er zijn nog relatief weinig rolmodellen die je laten zien dat het anders kan. Dat je met minder adrenaline en meer afstemmen op je energie meer bereikt.
- Zacht werken vraagt lef. Het vraagt luisteren naar jezelf. Naar jouw energie. Dat vraagt autonomie, het lef om je eigen koers te varen en naar jezelf te luisteren. Daarmee vraagt het een bepaalde mate van bewuste ontwikkeling en volwassenheid. Het gekke is: veel volwassenen in onze maatschappij missen deze energie-volwassenheid. Omdat hun eigen ouders het niet konden. Omdat ze het op school niet hebben geleerd. Omdat je vrienden en collega’s het ook niet kunnen.
Het is geen talent maar een vaardigheid
Toch is er ook goed nieuws. Afstemmen op je energie is geen talent. Het is ook niet iets vaags. Het is heel praktisch en concreet. Iets dat je gewoon kunt leren, een vaardigheid. Door ermee te gaan oefenen. Door hulp te zoeken. Door je bij te scholen en bijvoorbeeld een zacht-werken-programma te volgen.
Zo ga je leren dat zacht werken niet vaag en abstract is. Het is een praktische vaardigheid, die je leert om overeind te blijven en keiharde en coole resultaten te halen. Afstemmen op je energie is niet vaag. Het is essentieel. Het helpt je om meer te bereiken, met meer lol in je werk.
Wat werkt beter bij stress?
Werkt dat ook in drukke of uitdagende tijden met veel stress? Natuurlijk! Wees eerlijk: kun jij topprestaties leveren, als je in je werk steeds tegen je eigen energie ingaat? Of bereik je meer, en ben je ook nog eens creatiever, als je leert om in je werk de beste versie van jezelf te zijn, door bewust af te stemmen op je energie?
Jouw strategie
Wat wordt jouw strategie in deze uitdagende tijden? Sla je je er doorheen met hard werken, ploeteren en doorzetten? Of ga jij bewust afstemmen op je energie, zacht werken en zo mooie resultaten boeken? Hoe zacht ga jij het maken?
Zacht werken is niet makkelijk. Als het zo eenvoudig was, deed je het allang. Wil jij zachter werken, en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ik help je graag! Doe mee aan het online programma zacht werken®, of klik hier en meld je aan voor een kostenloze zacht-werken-scan. Dat is een telefonisch gesprek van circa 45 minuten, waarin we samen kijken welke stappen jij kunt zetten en of ik je daarbij kan helpen. De zacht-werken-scan is met name geschikt als je één-op-één begeleiding wilt, of iets met zacht werken wil in je team of organisatie.
Laatste berichten van Ellen de Lange-Ros (toon alles)
- Zacht werken voor hoogbegaafde ondernemers - 23 april 2022
- Overexcitabilities – Wat zijn jouw extra gevoeligheden? - 25 oktober 2021
- Het ritme in je werk - 30 augustus 2021
- De kracht van niks - 30 augustus 2021
- Zacht werken en moe zijn – Podcast (ENG) - 30 augustus 2021
Laat een reactie achter