• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Zacht werken

Zin in je werk met zacht werken

  • Pers over zacht werken
  • Klanten over zacht werken
  • Spreker
  • Over Ellen
  • Home
  • Jezelf
  • Team of organisatie
  • Boek
  • Blog
  • Coach worden
  • Coaches
  • Contact
  • enEnglish

De rivier

Column Flow, Zacht werken

door Ellen de Lange-Ros

Ik ben in de Ardennen en kijk naar beneden. Diep onder me volg ik een tak die wordt meegevoerd door het water. Eerst stuitert hij tussen de rotsen door, om daarna traag te dobberen in het brede dal. Het leven en je werk zijn in feite als die rivier: onstuimig en met veel vaart, af en toe afgewisseld met vertraging. Bijvoorbeeld als dat grote project is afgerond, of wanneer je na een drukke werkweek op zaterdagochtend kunt uitslapen.

Maar hoe gaan we om met die tempo-wisselingen in het leven? We zijn niet zoals de tak die zich willoos laat meevoeren. Als mensen geven we ons leven zélf vorm. We hebben onze eigen wil en willen dan ook vaak van alles. Op die enerverende werkdag vol actie snakken we naar het rustige weekend. Is het dan zo’n lome zaterdagochtend, dan willen we vaak juist weer actie. Door zo te leven, kunnen we makkelijk in de ‘hard-werken-modus’ terechtkomen. Op ons werk, maar ook in onze vrije tijd. We zijn verslaafd geraakt aan de adrenaline van de actie. Daardoor putten we onszelf uit en raken we opgebrand.

Terwijl het ook anders kan: door te doen zoals de tak, maar dan slimmer. Hoe zou het zijn als je je niet langer verzet tegen de stroom van het leven, maar je er gewoon door mee laat voeren? Vol adrenaline op die hectische dinsdagochtend, om daarna op de lome zaterdag stil te vallen. Je geeft dan je innerlijke verzet op tegen de stroom van het leven. Dat scheelt alvast veel energie.
Het betekent niet dat je je dan maar willoos moet laten meevoeren, als een takje op de rivier. Zie jezelf als een moedige indiaan, iemand die met gemak in zijn kano over de rivier vaart door af en toe soepeltjes een klein tikje met de peddel te geven. Op die manier maak je met minimale inspanning maximaal gebruik van de stroom van het leven én bereik je je doel. Waarna je voldaan kunt genieten van wat je hebt neergezet, en je als vanzelf oplaadt voor de volgende versnelling.

Het leuke is: om te leren kanovaren op de rivier van het leven, hoef je geen indiaan te worden. Deze vaardigheid kun je overal oefenen. Gewoon, in je huidige leven, in je huidige baan. Door alert te zijn op de energie van het leven: die kun je niet zien, maar wel waarnemen. Net zoals je de wind of de warmte van de zon kunt voelen. We zeggen het vaak zelf al: ‘Ik stuiter van de energie’, of: ‘Ik voel me moe’. Door te oefenen kun je leren om die energie op te merken. Daarna kun je erop afstemmen en ermee spelen. Hoe meer je dat doet, hoe meer je gaat waarnemen – waarna je nog meer gaat bereiken, met nog minder moeite.

In de verte hoor ik zacht geschreeuw. Ik kijk stroomopwaarts en zie een vlot met kanovaarders aankomen over de rivier. Ze juichen bij de stroomversnelling en vliegen over het water. Navigeren op de stroom van het leven is net zo spannend en enerverend. Het is een belangrijke levenskunst. Iets waar je elke dag plezier van gaat hebben. Zo worden je werk en leven nog leuker dan een lange vakantie.

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van Flow

The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten

Ellen de Lange-Ros

Ik help professionals en managers om harder te groeien door zachter te werken - voor organisaties en ondernemers.

Laatste berichten van Ellen de Lange-Ros (toon alles)

  • Zacht werken voor hoogbegaafde ondernemers - 23 april 2022
  • Overexcitabilities – Wat zijn jouw extra gevoeligheden? - 25 oktober 2021
  • Het ritme in je werk - 30 augustus 2021
  • De kracht van niks - 30 augustus 2021
  • Zacht werken en moe zijn – Podcast (ENG) - 30 augustus 2021

Anderen Zacht-Werken leren?

Ben je enthousiast over zacht werken en wil je dit ook aan je collega's of clienten leren? Doe de coachopleiding en word Zacht-Werken® coach

LEES MEER

Lees Interacties

Reacties

  1. E
    Es zegt

    10 april 2018 om 17:19

    Leuk! Zeker net na het lezen van ‘Ik heb de tijd’ van Paul Loomans, de tijdsurfende zenmonnik.

    Beantwoorden
    • Ellen de Lange-Ros zegt

      10 april 2018 om 22:59

      Ja, het boek over tijdsurfen van Paul Loomans is heel inspirerend en sluit hier prima op aan.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Waarom is zacht werken zo belangrijk?

https://zachtwerken.nl/wp-content/uploads/2017/03/Ellen-over-waarom-zij-ondernemers-zacht-werken-leert.mp4

Meer lezen:

Naar een economie van overvloed: zo kan dat

Natuurlijk zijn we allemaal betrokken bij het klimaat, milieu en de aarde. Minder vervuilen is belangrijk. Maar hoe draag je daar zelf aan bij? Ik vind dat lastig. Zeker omdat ik ook hou van nieuwe dingen, afwisseling. En shoppen. De afgelopen jaren is mijn shop-gedrag totaal veranderd. Stapje voor stapje. Als ik terugkijk, doe ik
Lees meer

De wijsheid van hoofd en lichaam

Zeven jaren deed ik enthousiast aan aikido, maar twee jaren geleden voelde het opeens anders. Mijn hoofd zette dapper door, maar mijn lichaam had er minder zin meer in. Ik ken mezelf: dan moet ik niet blijven pushen, maar meegeven. Dus laste ik een aikido-pauze in; twee jaren was het weg uit mijn leven.  Tot
Lees meer

Uit de praktijk – Wat moet ik met al die tijd?

‘Wat moet ik nu met al mijn zorgen?’ lacht Veronique* (*ivm privacy niet haar echte naam, wel onlangs echt gebeurd). Ze gaat verder: ‘Ik heb mijn geld op orde en overzie dat mijn bedrijf prima draait. Ik ben minder druk met klanten, verdien genoeg en heb tijd teveel. Het klinkt raar, maar daar moet ik
Lees meer

"Een mooi voornemen voor 2017: zacht werken in plaats van hard. Geen betere manier om knallend het nieuwe jaar in te gaan.”

~ Psychologie Magazine

PsychologieMagazine

"Denken vanuit overvloed is een andere 'mindset': het betekent open staan voor alle nieuwe kansen die de voortschrijdende technologie biedt. Economie gaat dan niet meer om rationeel denkende mensen die schaarse goederen verdelen, maar om intuïtieve mensen die creatieve overvloed scheppen. Zo bezien is 'Een zaak van zacht werken' niet zozeer een managementboek als een levensbeschouwing. ‘Maar wel eentje die je bedrijf vooruit helpt’.”

~ FD

hetfinancieeledagblad

© 2023 - Zacht Werken - harder groeien door zachter te werken.