• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Zacht werken

Zin in je werk met zacht werken

  • Pers over zacht werken
  • Klanten over zacht werken
  • Spreker
  • Over Ellen
  • Home
  • Jezelf
  • Team of organisatie
  • Boek
  • Blog
  • Coach worden
  • Coaches
  • Contact
  • enEnglish

De 4 grote problemen van onze tijd

Geen onderdeel van een categorie

door Ellen de Lange-Ros

zelfstandige coach zzpZuchtend kijkt Pascal uit het raam. Er ligt nog een berg werk voor vandaag. Morgen de afdelingsvergadering waarbij zijn baas dat memo wil bespreken. Maar hij wil vanavond ook die voetbalwedstrijd op televisie kijken, sporten en met zijn vrienden bijpraten. Waar haalt hij de tijd vandaan? Dat wordt hard werken en flink doorpoten vanmiddag. Hij kijkt uit het raam en gaapt. Gisteravond is het laat geworden, lang doorgewerkt. Nu slaat de middagdip toe. Maar hij moet door.

Elke dag weer een lange lijst klussen?

Veel mensen werken zoals Pascal. Elke dag ligt er weer een lange lijst werk op je te wachten. Meestal teveel om in een werkdag af te ronden. Dus begin je de volgende dag weer met frisse moed: aan opnieuw een te lange lijst met klussen. Soms vraag je je af of het anders kan. Zou een training time-management helpen, of een methode zoals Getting Things Done? Vrijwel alle werkende mensen kampen met een tekort aan tijd. Dat lossen ze op door hun tijd zo goed mogelijk te benutten. In korte tijd veel doen, harder werken, meer verzetten, efficiënter worden. Waarna je ’s avonds of in het weekeinde uitgeput op de bank ploft en weer moet opladen.

Toch hoeft het niet zo te blijven. Je hoeft niet hard te werken om veel te bereiken en succesvol te zijn. Sterker nog: door niet harder, maar juist zachter te werken bereik je meer. Zo kun je bijvoorbeeld tijd maken. Maar hoe pak je dat aan? Daarvoor moet je eerst de vier grote problemen van onze tijd begrijpen:

1. Zie het oneindige nu

Een belangrijk inzicht om zachter te werken gaat over tijd. Want wat is tijd? Is het de almaar tikkende secondewijzer op de klok, waar je steeds achteraan lijkt te hollen, steeds een tikje te laat? Welnee! Tijd is iets heel anders. Tijd is het nu. En weer nu. En weer nu. De oneindige opeenschakeling van alle nu-momenten in je leven. Die tijd lijkt soms beperkt, maar is juist oneindig. Zolang je leeft, heb je de tijd. Ben je in de tijd, ben je in het nu. Jij bént je tijd.

2. Te weinig tijd? Of teveel dingen

Als tijd er altijd is, waarom voelt het dan alsof we tijd te kort hebben? Dat is de grote illusie, waardoor we verward raken. Tijd is er al-tijd. We hebben geen tijd tekort. Het gevoel van tijd tekort ontstaat door andere problemen. Een eerste probleem: we willen teveel dingen doen in een bepaalde tijd. Dat goede boek lezen én sporten én bijpraten met die vriend. Waardoor je avond tjokvol zit, je rent van de sportschool naar de kroeg en na twee weken kijk je vertwijfeld naar dat boek dat nog ongelezen op tafel ligt. Je hebt geen tijd tekort. Maar je hebt dingen teveel.

3. Alles half doen

Een gevolg van teveel dingen doen, is dat je alles tegelijk probeert te doen. ’s Avonds op de bank die memo voor je baas schrijven en het voetballen op televisie volgen. Tijdens een vergadering nog even je mail checken en snel reageren op een update. Maar waar ben je dan met je aandacht? Je doet alles half. Je bent maar half in het nu, de enige tijd die je hebt. En dus leef je maar half. ’s Avonds plof je uitgeput op de bank, met een onvoldaan gevoel. Terwijl je je afvraagt waar je tijd is gebleven.

4. Niet jouw dingen doen

Een ander probleem met tijd ontstaat als je je tijd besteed aan dingen die je eigenlijk niet belangrijk vindt. Omdat het moet, van je baas, je partner, je vrienden of je kinderen. Door je sociale omgeving voel je je gedwongen om dingen te doen. Dingen die jij diep in je hart zonde van je tijd vindt. Je zou die kostbare unieke tijd liever aan iets anders besteden. Maar dat doe je niet. En dat voel je. Direct. Met een onbestemd gevoel, alsof je je tijd niet goed besteedt. Waardoor je harder gaat rennen, meer gaat doen. Maar niet even een time-out neemt en je bezint: wat zou ik eigenlijk willen? Zeker in de gouden kooi van een goedbetaalde baan kan zo’n gevoel regelmatig de kop opsteken. Je voelt dat je ergens naar toe wilt, ergens anders wilt zijn. Dat gevoel vertaal je als ‘ik moet meer dingen doen’, harder werken om ergens anders te komen. Je voelt druk, je hebt het druk. Niet omdat je te weinig tijd hebt. Maar omdat je de tijd liever aan iets anders zou besteden.

Zo ga je tijd maken

Hoe los je dit nou op? Hoe voorkom je de druk, het haasten, het lege gevoel? Hoe kun je tijd maken? Dat kan verrassend eenvoudig: introduceer de één-voor-één regel en ga vanaf nu één ding tegelijk doen. Word je bewust van het nu en kies pro-actief waar jij dit nu aan gaat besteden. Een memo schrijven of voetballen kijken? Een vergadering bijwonen of mails beantwoorden? Je ontdekt iets verrassends: het tempo gaat iets terug in je leven. Maar je aandacht vliegt omhoog. En daarvoor krijg je meer leven terug. Je maakt dingen bewuster mee, kunt beter nadenken, slimmere keuzes maken. Waardoor je uiteindelijk veel sneller opschiet. Daarbij krijg je veel meer lol in de dingen die je doet. Je krijgt meer gedaan en voelt je méér leven.

Priori-teit stellen

De één-voor-één regel heeft een belangrijk neveneffect: je moet keuzes gaan maken. Priori-teit stellen: waaraan wil jij dit moment besteden? Al snel ga je merken dat je niet alles kunt. En dus moet je kiezen. Wil je vanavond sporten, een boek lezen, of met vrienden afspreken? Zo wordt je je steeds meer bewust van wat er voor jou echt toe doet. Je tijd verglijdt niet ongemerkt, je bent niet langer die levenloze zombie die alles overkomt. Jij kiest waar je onverdeelde aandacht naar toe gaat. En dan ontdek je: jij bent in de tijd. Je beheerst de tijd. Jij bepaalt hoe je je tijd gebruikt. Zo krijg je letterlijk meer tijd van leven. Meer tijd. En meer leven. Zo wordt je meester van je tijd. Je gaat tijd maken en krijgt de tijd. Altijd.

The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten

Ellen de Lange-Ros

Ik help professionals en managers om harder te groeien door zachter te werken - voor organisaties en ondernemers.

Laatste berichten van Ellen de Lange-Ros (toon alles)

  • Zacht werken voor hoogbegaafde ondernemers - 23 april 2022
  • Overexcitabilities – Wat zijn jouw extra gevoeligheden? - 25 oktober 2021
  • Het ritme in je werk - 30 augustus 2021
  • De kracht van niks - 30 augustus 2021
  • Zacht werken en moe zijn – Podcast (ENG) - 30 augustus 2021

Anderen Zacht-Werken leren?

Ben je enthousiast over zacht werken en wil je dit ook aan je collega's of clienten leren? Doe de coachopleiding en word Zacht-Werken® coach

LEES MEER

Lees Interacties

Reacties

  1. A
    Arjan Hooiveld (@arjan71) zegt

    30 mei 2014 om 09:15

    De 4 grote problemen van onze tijd http://t.co/H6rqQiZksE via @@EllenFaxion

    Beantwoorden
  2. @
    @Complementobiz zegt

    30 mei 2014 om 11:59

    De 4 grote problemen van onze tijd http://t.co/uESBbaQBrt via @EllenFaxion

    Beantwoorden
  3. P
    Patrick Mundus (@PatrickMundus) zegt

    2 september 2014 om 10:40

    Tijd lijkt soms beperkt, maar is juist oneindig. Toch kampen we vaak met 4 grote problemen ~ http://t.co/niU7r1f0Uo via @EllenFaxion

    Beantwoorden
  4. @
    @ef_wee zegt

    2 september 2014 om 11:49

    RT @PatrickMundus: Tijd lijkt soms beperkt, maar is juist oneindig. Toch kampen we vaak met 4 grote problemen ~ http://t.co/niU7r1f0Uo via …

    Beantwoorden
  5. @
    @Droppie42 zegt

    2 september 2014 om 13:19

    RT @PatrickMundus: Tijd lijkt soms beperkt, maar is juist oneindig. Toch kampen we vaak met 4 grote problemen ~ http://t.co/niU7r1f0Uo via …

    Beantwoorden
  6. @
    @Evelynfoto zegt

    2 september 2014 om 17:34

    “Goeie tips: ‘Je hebt geen tijd tekort. Maar je hebt dingen teveel’ Mooi blog over tijd van @EllenFaxion http://t.co/zrSvGjpwmJ”

    Beantwoorden
  7. @
    @MTekelenburg zegt

    2 september 2014 om 22:43

    RT @Evelynfoto: “Goeie tips: ‘Je hebt geen tijd tekort. Maar je hebt dingen teveel’ Mooi blog over tijd van @EllenFaxion http://t.co/zrSvGj…

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Waarom is zacht werken zo belangrijk?

https://zachtwerken.nl/wp-content/uploads/2017/03/Ellen-over-waarom-zij-ondernemers-zacht-werken-leert.mp4

Meer lezen:

Naar een economie van overvloed: zo kan dat

Natuurlijk zijn we allemaal betrokken bij het klimaat, milieu en de aarde. Minder vervuilen is belangrijk. Maar hoe draag je daar zelf aan bij? Ik vind dat lastig. Zeker omdat ik ook hou van nieuwe dingen, afwisseling. En shoppen. De afgelopen jaren is mijn shop-gedrag totaal veranderd. Stapje voor stapje. Als ik terugkijk, doe ik
Lees meer

De wijsheid van hoofd en lichaam

Zeven jaren deed ik enthousiast aan aikido, maar twee jaren geleden voelde het opeens anders. Mijn hoofd zette dapper door, maar mijn lichaam had er minder zin meer in. Ik ken mezelf: dan moet ik niet blijven pushen, maar meegeven. Dus laste ik een aikido-pauze in; twee jaren was het weg uit mijn leven.  Tot
Lees meer

Uit de praktijk – Wat moet ik met al die tijd?

‘Wat moet ik nu met al mijn zorgen?’ lacht Veronique* (*ivm privacy niet haar echte naam, wel onlangs echt gebeurd). Ze gaat verder: ‘Ik heb mijn geld op orde en overzie dat mijn bedrijf prima draait. Ik ben minder druk met klanten, verdien genoeg en heb tijd teveel. Het klinkt raar, maar daar moet ik
Lees meer

"Een mooi voornemen voor 2017: zacht werken in plaats van hard. Geen betere manier om knallend het nieuwe jaar in te gaan.”

~ Psychologie Magazine

PsychologieMagazine

"Denken vanuit overvloed is een andere 'mindset': het betekent open staan voor alle nieuwe kansen die de voortschrijdende technologie biedt. Economie gaat dan niet meer om rationeel denkende mensen die schaarse goederen verdelen, maar om intuïtieve mensen die creatieve overvloed scheppen. Zo bezien is 'Een zaak van zacht werken' niet zozeer een managementboek als een levensbeschouwing. ‘Maar wel eentje die je bedrijf vooruit helpt’.”

~ FD

hetfinancieeledagblad

© 2023 - Zacht Werken - harder groeien door zachter te werken.